Η αντίστροφη μέτρηση τις Δημοτικές εκλογές 2019 έχει ξεκινήσει και οι ψηφοφόροι θα κληθούν να βρεθούν στις κάλπες στις 26 Μαΐου 2019 προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι κάλπες θα είναι αρκετές -Ευρωεκλογές, δημοτικές εκλογές, περιφερειακές εκλογές και τοπικές εκλογές- και χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην γίνει κάποιο λάθος.

Υπενθυμίζεται πως οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις.

Για να μάθουν οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν θα πρέπει να επισκεφθούν την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2019». Χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία (Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης) μπορούν να δουν σε ποια περιοχή και τμήμα ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.

Στο παραβάν και πριν φτάσουν στην κάλπη οι ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν πόσους σταυρούς θα πρέπει να βάλουν στο ψηφοδέλτιο. Φυσικά θα ενημερώνονται και από την εφορευτική επιτροπή. Για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων οι σταυροί που μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο είναι:

  • Τρεις σταυροί στις εκλογικές περιφέρειες Ασκίου, Νεάπολης, Σιάτιστας και Τσοτυλίου, συν ένας σταυρός σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια.
  • Ένας σταυρός στην εκλογική περιφέρεια Πενταλόφου, συν ένας σταυρός σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια.

Άκυρο ψηφοδέλτιο χαρακτηρίζεται όταν: έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης με χρώμα που είναι διαφορετικό από το καθορισμένο, έχει μορφή που διαφέρει από τα οριζόμενα στη σχετική υπουργική απόφαση έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραµµίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία. Εάν βρεθεί μέσα σε φάκελο μαζί με άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με το συνολικό πληθυσμό του δήμου (με 18.558 κατοίκους, από την απογραφή του 2011), ο δήμος Βοΐου ανήκει στους μεσαίους ηπειρωτικούς δήμους, με 27/μελές δημοτικό συμβούλιο (στην κατηγορία από 10.000 μέχρι 25.000 κατοίκους).

Αναλυτικά, ο πληθυσμός κατανέμεται στις 5 εκλογικές ενότητες, πρώην δήμους και κοινότητα, ως εξής:

ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ=6.232   –   ΝΕΑΠΟΛΗΣ=4.128   –   ΑΣΚΙΟΥ=4.056   –   ΤΣΟΤΙΛΙΟΥ=3.488

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ=654   –    ΣΥΝΟΛΟ: 18.558 κάτοικοι.

Οι παραπάνω 27 έδρες-πλην του δημάρχου, κατανέμονται στις 5 εκλογικές ενότητες, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, ως εξής:

ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ=9,  ΝΕΑΠΟΛΗΣ=6, ΑΣΚΙΟΥ=6,  ΤΣΟΤΙΛΙΟΥ=5, ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ=1.   ΣΥΝΟΛΟ:27.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ (Ελάχιστος-Μέγιστος), με την αύξηση 50%  επί του αριθμού των εδρών:

ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ (από 9 έως 14), ΝΕΑΠΟΛΗΣ (από 6 έως 9), ΑΣΚΙΟΥ (από 6 έως 9),

ΤΣΟΤΙΛΙΟΥ (από 5 έως 8), ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ (1), ΣΥΝΟΛΟ (από 27 έως 41).